Husbyggaren Hjältevadshus ser positivt på framtiden

Att beställa ett helt nytt hus i stället för att köpa ett äldre har sina fördelar. Dels kan du utforma planlösning och detaljer helt utifrån dina egna önskemål – du kan också vara säker på att kostnader för drift- och underhåll inte oväntat skjuter i höjden. På Hjältevadshus ser man efter några svåra år positivt på framtiden, intresset ökar och fler efterfrågar ett tryggt boende där man vet vad man kan förvänta sig.

Efter några riktigt tuffa år ser nu byggbranschen en ljusning på marknaden

– Husbyggandet har tagit en stor smäll under 2023 och hela vår bransch är utsatt. Marknaden var och är fortfarande på rekordlåga nivåer där man får gå tillbaka ända till 90-talet för att se motsvarande siffror, säger Sebastian Albinsson, Head of Operations på Hjältevadshus.

Efter Riksbankens senaste besked om att lämna räntan oförändrad och samtidigt öppna för framtida sänkningar har kunderna nu börjat intressera sig på nytt.

– Det finns ett uppdämt behov och många har nog gått och väntat på beskedet från Riksbanken. Att bo i hus är något som många drömmer om.


Låga driftkostnader i nyproducerade hus 

Utöver att man som kund själv får vara med och utforma sitt drömhus finns det även fördelar när det kommer till driftskostnaden.

– I ett nytt hus så bor du billigt med låga driftkostnader och du har ingen fastighetsavgift de första 15 åren – vilket är en stor besparing jämfört med begagnat. Dessutom har du i princip obefintligt underhåll i många år framöver. Själva byggprocessen är trygg och säker där vi kan låsa priset under hela husaffären och kunden slipper oron för oväntade prisökningar eller andra överraskningar som kan dyka upp under resans gång.


Färdigt hus på sex månader 

Sex månader – så snabbt kan det gå från beställning till nyckelfärdigt hus. På Hjältevadshus lägger man stor vikt vid material och leverantörerna – däribland Forestia – uppfyller företaget höga krav på kvalitet och leverans.

– Dels så har vi en hög standard på vårt material och hus till våra kunder, vilket Forestia uppfyller. Det är också otroligt viktigt att leveranser kommer i tid och håller rätt kvalitet eftersom vi tillverkar och levererar hus på korta leveranstider. Varje hus byggs av erfarna husbyggare med ett stort hantverkskunnande i vår fabrik i Hjältevad. Tack vare detta ligger vi ofta i branschtoppen när det gäller nollfelsbesiktningar, hus med få eller inga anmärkningar.


Lanserat en ny husmodell

I februari lanserades det senaste huset, Villa Stil, ett modernt hus med stora sällskapsytor och öppen planlösning. Huset går att få antingen i 1, 5 plan eller 2.

– Det är här vi ser det stora trendbrottet – att fler kunder vill ha två våningar på sina hus istället för de enplansvillor som varit populära de senaste åren, där fler och fler kunder vill ha två våningar på sitt hus i stället för enplanshus som har varit populära de senaste åren. Det kan mycket väl bero på att man vill få mer för pengarna, att bygga på höjden är mer kostnadseffektivt.


Med klimatavtrycket i fokus 

Att minska sitt klimatavtryck står även det i fokus för hustillverkaren som har sin fabrik i det lilla småländska samhället Hjältevad, en bit utanför trästaden Eksjö.

– Att tillverka trähus är ett exempel där energiåtgången är lägre än exempelvis sten och betong. Det är nu snart två år sedan vi som första stora hustillverkaren i Sverige tog beslutet att ha solceller på alla våra hus som standard. Att kunna producera egen el och därmed sänka driftkostnaden ytterligare i ett redan energisnålt hus – det är något vi kommer att fortsätta jobba med.