Trä ger arkitekturen karaktär och ökar livskvalitet

Jeanette Karsten är arkitekten som sätter färg i sjukhuskorridorer, skapar blickfång i gråa stadsmiljöer och förvandlar trapphus till lugna oaser med fågelkvitter. Naturen och grönskan är ett viktigt inslag i all arkitektur, särskilt i stadsmiljöer, menar hon.

– Vi behöver tänka långsiktigt när vi bygger; vilka ska bo här? Kommer vi trivas i längden? Det behövs en balans mellan trä och andra material för att vi ska må bra.

Forest path surrounded by fog in the sunshine.

Tar med skogen in

Inslag av trä, skog och natur skänker ro i arkitekturen. I Brf Beckasinen i centrala Stockholm har Jeanette byggt upp en skogsliknande miljö som utelämnar Birger Jarlsgatans trafikbrus. I trapphuset kvittrar fåglarna och väggarna är skönt gröna, prydda av konst.

– Jag kombinerar gärna konst med arkitektur. Konst stimulerar våra sinnen och kulturupplevelser förebygger ohälsa. I Beckasinen ville vi förstärka känslan av att vara i naturen genom att lägga ett svagt ljud av fågelkvitter och rinnande bäckvatten i undertaket.

Lyfter rummets identitet

Första intrycket av en plats avgörs ofta inom några sekunder. I just trapphus jobbar Jeanette mycket med passager och rymd för att ge rätt känsla. Speglar eller en trävägg kan göra underverk i upplevelsen.

– I många fall handlar det om att återskapa eller skapa en identitet som lyfter rummet och ger karaktär. I åttiotalets trapphus handlar det ofta om att plocka ner glasfiberväv och återställa med naturmaterial och skapa genuina rum.

Varför väljer du ofta trä eller liknande material?

– Naturmaterial skapar livskvalitet och trä ger en varm atmosfär. Du ser ådringarna av träet även om du laserar det. Dessutom går trä att användas i tak, väggar, möbler och i föremål. Det är mångsidigt och kan komma i många olika strukturer och karaktärer. Trä har hög hållfasthet i förhållande till sin vikt, är lättarbetat, är bra för klimatet och ger hälsosamma byggnader att vistas i.

Helst närproducerat

Jeanette Karsten föredrar att arbeta med närproducerade, nordiska material. På Gotland har hon bland annat byggt ett fritidshus av gotländsk kärnfuru och precis just nu byggs en privatvilla i Norrtälje, helt i trä.

– Materialet måste harmoniera med platsen. Det handlar om att skapa rätt känsla, därför tror jag på att använda så närproducerat material som möjligt. I framtidens arkitektur behöver vi tänka långsiktigt och välja hållbara material, avslutar hon.

Kort om Jeanette Karsten

  • Konstnär och utbildad arkitekt på Arkitekthögskolan – KTH Stockholm, Oslo School of Architecture and Design och Welsh School of Architecture, Cardiff
  • Uppvuxen i norsk Arkitekt och konstnärsfamilj och är nära släkt med Skagenmålaren Ludvig Karsten
  • Driver företaget Arkdeko AB och styrelsemedlem i Glasakademin i Sverige
  • Skatteverket-Huvudkontoret Sthlm, Stockholm Parkering, TV4 Malou efter 10, ,Hemfosa Fastigheter AB, Sthlm, Svenska Bostäder AB, Svenska Moderådet, NK Stockholm, Lindshammar Glasbruk AB, Skarp Advokatbyrå AB, Steninge Slott, Svenssons i Lammhult är några av uppdragsgivare genom åren
  • Aktuell som utställningsarkitekt och glasutställare på Hallwylska museet, ritat in unik glaskonst i restauranginredning på Östermalms Saluhall, arbetar med en Brf förening på Östermalm och har designuppdrag åt Glasbranschföreningen med de nya årliga glaspriserna mm